Proglašena prirodna nepogoda izazvana sušom na području Općine Velika Kopanica

Župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić proglasio je dana 23. rujna 2024. godine prirodnu nepogodu izazvanu SUŠOM na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve 2024. godine, postrnim usjevima, djetelinsko-travnim smjesama i višegodišnjim nasadima – voćnjacima i vinogradima na području Općine Velika Kopanica.

Sukladno navedenom, pozivaju se oštećenici na čijoj je imovini na području Općine Velika Kopanica nastala šteta od gore navedene prirodne nepogode, da u skladu s člankom 25. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (Narodne novine broj 16/19) navedenu štetu prijave na propisanom Obrascu PN u roku od osam (8) dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode izazvane sušom na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve 2024. godine, postrnim usjevima, djetelinsko-travnim smjesama i višegodišnjim nasadima – voćnjacima i vinogradima na području Općine Velika Kopanica.


S tim u vezi, prijaviteljima se ukazuje na činjenicu da su na propisanom Obrascu PN dužni upisati ukupan iznos prve procjene štete koji predstavlja okvirni iznos štete, uz napomenu da će se konkretan i konačan iznos štete utvrđivati u daljnjem postupku.

Štete se prijavljuju na zakonom propisanom Obrascu PN koji mora biti popunjen u cijelosti (s obadvije strane – zahtjev i izjava) i ovjeren potpisom.

Uz Obrazac PN obavezno se prilaže:

  • preslika Obrasca Zahtjeva za potporu za 2024. godinu, izdanog od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (LIST A i LIST B) ili presliku Obrasca ARKOD zapisnika (zahtjev za poticaj),
  • preslika kartice zaštićenog računa (ukoliko prijavitelj posjeduje zaštićeni račun),
  • preslika osobne iskaznice podnositelja prijave, i
  • druga dokumentacija koja podrazumijeva raspoložive dokaze o nastaloj šteti i ostalim navodima u prijavi (fotodokumentacija i dr.), radi bržeg postupanja nadležnih tijela (ako je primjenjivo).

Ako se radi o šteti u poljoprivredi, u Obrascu za prijavu štete (Obrazac PN), u opisu imovine nužno je navesti naziv svake pojedine poljoprivredne kulture za koju se prijavljuje šteta, katastarsku općinu na kojoj se nalazi pojedina poljoprivredna kultura, površinu izraženu u hektarima, postotak oštećenja pojedine poljoprivredne kulture te MIBPG, uz ostale podatke koje je obvezno navesti u prijavi, s naznakom da je potrebno zbrojiti sve površine koje se nalaze na području Općine Velika Kopanica.

Za prijavu štete na višegodišnjim nasadima, u Obrascu za prijavu štete (Obrazac PN), u opisu imovine nužno je navesti naziv svake pojedine poljoprivredne kulture za koju se prijavljuje šteta, katastarsku općinu i katastarsku česticu na kojoj se nalazi pojedina poljoprivredna kultura te ukupan broj oštećenih stabala odnosno sadnica, postotak oštećenja pojedine poljoprivredne kulture te MIBPG, uz ostale podatke koje je obvezno navesti u prijavi.

Povjerenstvo zadržava pravo od prijavitelja zatražiti dostavu dodatne dokumentacije od strane prijavitelja štete.

Potpuno i čitko ispunjene te ovjerene prijave na propisanom Obrascu PN s prilozima mogu se dostaviti putem:

  • osobno u Općini Velika Kopanica, Vladimira Nazora 1, 35221 Velika Kopanica, u vremenu od 8,00 do 14,00 sati (pauza od 10,00 do 10,30 sati) – 1 kat,
  • poštom na adresu: Općina Velika Kopanica, Vladimira Nazora 1, 35221 Velika Kopanica (napomena: Prijava za elementarnu nepogodu – suša), ili
  • mailom na adresu: [email protected] .

Prijave se zaprimaju od 23. rujna do zaključno 30. rujna 2024. godine bez obzira na način dostave.

Za sva dodatna pitanja i pojašnjenja molimo kontaktirati na telefon broj 035/477-465 ili na e-mail [email protected] .

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda